contactdown

Dagverblijf Karmelietessen Haaren

Na realisering van de kapel kreeg Bedaux van de Zusters Ongeschoeide Karmelietessen de opdracht voor een  uitbreiding van het klooster met een gastenverblijf, het hospitium. Huize Gerra- het voormalige woonhuis van Mgr. Zwijsen van 1853- vormde het eigenlijke klooster. Aan de oostkant was de kapel aangebouwd. Nu werd aan de noordwestzijde een kloostergedeelte aangebouwd. Bedaux maakt een eenvoudige platte doos van één laag in een grauwe baksteen. Het gebouw wordt daardoor zeer ingetogen en onopvallend. De openingen zijn spaarzaam. Een glazen deur, spleetramen en een smalle hooggeplaatste raamstrook. Het licht haalt hij op twee manieren binnen. De gemeenschappelijke ruimte krijgt een opgetild sheddak en hij maakt een patio met een grote glazen pui. Behalve dat dak zijn er meer invloeden van Le Corbusier merkbaar. De buitenmuur van de patio krijgt een halve ronding voor een beeld en voor de afvoer van het hemelwater is er een spuwer met een vergaarbak op de grond aan de buitenkant. Ook binnen is het sober. Tegelvloeren, binnenmuren van metselwerk en houten deuren geven een kenmerkende kloostersfeer. In de spreekkamer vormt een metalen raster een bijzondere scheidingswand. De zusters konden zo hun bezoek spreken achter een gordijn.
Het klooster is opgeheven. Het gebouw is nu het kantoor van een vastgoedbedrijf.
Projectgegevens
Opdrachtgever
Zusters Karmelietessen
Ontwerp
1963
Fotografie
Archief Bedaux