contactdown

Openluchtschool Goirle

Dit is een bijzonder gebouw in de ontwikkeling van de architectuur van Bedaux. Voor inspiratie toog hij naar Suresnes bij Parijs om de openluchtschool van 1935, gebouwd door Lods en Beaudoin, te bekijken. Deze architecten waren beïnvloed door Auguste Perret. In hun gebouw is een synthese van klassieke en moderne stijlen herkenbaar. Bedaux geeft er in het ontwerp zijn eigen draai aan. Een strak lineair gebouw van twee lagen met een gesloten noordgevel en een zeer open zuidkant. In een kamstructuur liggen in het hoofdgebouw aan een zijde van de lange gang de functionele ruimten en aan de andere kant vier lokalen, die aan twee zijden volledig open konden. In de besloten ruimten tussen de lokalen kon in de openlucht les worden gegeven. Op de verdieping werd over de volle lengte een langgerekte overdekte loggia gemaakt waar de kinderen in de open lucht konden slapen.
Op de koppen van het gebouw zijn de trappenhuizen in een gesloten volume geconcentreerd. Het contrast tussen de gesloten voorzijde en de open achterkant is groot. Decoratieve elementen zijn nagenoeg afwezig. Deze zijn beperkt tot uitstekende betonnen balkjes in de voorgevel.
Onlangs is de openluchtschool verbouwd tot woningen door Bedaux de Brouwer Architecten. Het karakter van de buitenkant van het gebouw is grotendeels behouden.
 
De voorgevel van de openluchtschool
De galerij als slaapruimte voor de scholieren
De oprit van de openluchtschool
Projectgegevens
Opdrachtgever
Onbekend
Ontwerp
1952
Fotografie
Foto 1, J. Versnel - Foto 2 & 3, J. Oliveira - Foto 4 & 5, Archief Bedaux