contactdown

Eigen woonhuis Goirle

De kraamkamer van zijn architectuur. Zijn stijlontwikkeling is hier duidelijk afleesbaar. In 1937 bouwde Bedaux zijn eigen woonhuis in een uitbundig romantische stijl. In 1950 bouwde  hij het kantoor aan de achterzijde tegen zijn woonhuis in een strakkere classicistische stijl. De grote stalen ramen van de tekenkamer doen al modern aan. In 1960 voegt hij hieraan een priv├ękantoor toe in een moderne stijl. Tegen het kantoor maakt hij een ommuurde binnenplaats met achterin zijn eigen werkruimte, waarvan hij het niveau iets verlaagde. Zo zie je vanaf de buitenzijde enkel de tuinmuren. Landschapsarchitect Pieter Buys richtte de tuin en de binnenplaats in.
Veel elementen, die zijn architectuur kenmerken, zijn hier al aanwezig. De diversiteit in raamvormen, het Vlaams verband van het metselwerk, de witgesausde muren, de zwarte plint, de dakaansluiting op de kopse muren, de luiken, het siersmeedwerk van luifel en trekbel bij de voordeur en op de schoorsteen, de getoogde deuren binnen en buiten, de iele stalen raamprofielen, de pergola (in de patio) en vooral zijn gevoel voor compositie van de verschillende bouwdelen. De combinatie van bouwstijlen is voor Bedaux geen enkel probleem. Zijn eigen gevoel is zijn belangrijkste kompas. Het grote uitkragende raam in de woonkameruitbouw is illustratief.
Het pand is momenteel (2021) geheel als kantoor in gebruik. Intern zijn hiervoor beperkte wijzigingen aangebracht. Aan de oostkant zijn beperkte ruimtes toegevoegd.

De patio met zicht op het kantoor van Jos. Bedaux
Zicht op de garage vanuit de tuin
De werkkamer van Jos. Bedaux
Voorgevel eigen woonhuis
Projectgegevens
Opdrachtgever
M. Bedaux-Willekens
Ontwerp
1937
Fotografie
Foto 1, E. van dun - Foto 2, J. Versnel - Foto 3 & 4, Particuliere collectie Bedaux - Foto 5, Archief Bedaux