contactdown

Pension St. Jozefzorg Tilburg

Deze huisvesting voor ouderen was het tweede project in de Fatimawijk. Kort hiervoor had Bedaux al een parochiekerk en pastorie gebouwd. Later zou hij hier nog scholen en een fraterklooster aan toevoegen om de voorzieningen voor de nieuwe naoorlogse parochie compleet te maken. Bouwpastoor van der Velden was de grote animator van deze ontwikkeling.
Het complex heeft een kamvormige structuur. Hierdoor ontstaan halfopen hoven, waaraan de woonruimtes zijn gelegen. De traditionele bouwstijl van baksteen en rode pannen en het rustige patroon van dubbele tuindeuren en daarboven Franse balkons, voorzien van luiken geven samen met de getoogde toegangsdeuren de hoven een serene sfeer. De sobere ornamentiek van gevelplaten en natuurstenen lijsten, siersmeedwerk en een dakruiter verrijken dit beeld. De dichte kopgevels hebben een eigenzinnige uitstraling door de trefzekere toepassing van de ornamenten. Deze zijn gebaseerd op de kopgevel van het parochiehuis, dat inmiddels gesloopt is.  
Oorspronkelijk hoorde ook een carrévormige achterbouw bij het complex. Deze is in de jaren zeventig gesneuveld voor nieuwbouw. De kapel aan de westzijde van het pension hoort ook bij het rijksmonument.
In 2019 is het complex in opdracht van de TBV (Tilburgse Bouwvereniging), de oorspronkelijke eigenaar, door De Architectenwerkgroep Tilburg (DAS) verbouwd voor jongerenhuisvesting. Door dit bureau is aan de achterzijde dicht op het bestaande gebouw een nieuw gebouwencomplex toegevoegd. De nieuwe kozijnen zijn helaas wat forser uitgevallen en de kleur komt ook niet geheel overeen met oorspronkelijke kleur.
 

Luchtfoto van pension St. Jozefzorg
De gevel van de zijvleugel
De binnenplaats met zicht op de ingang
Projectgegevens
Opdrachtgever
Gemeente Tilburg en De Wilde Projectmanagement
Ontwerp
2007
Stedenbouwkundig plan
Jacq. de Brouwer
Woningen
Jacq. de Brouwer m.m.v. Peter Keijsers
Fotografie
Foto 1, 2 & 4, Archief Bedaux - Foto 3, Publicite Campagne - Luuk Kramer