contactdown

Kantoor AAZ

Voor het Tilburgse ziekenfonds AAZ, dat later is opgegaan in het VGZ, ontwerpt Bedaux een nieuw kantoorpand nabij de hoek van de Heuvel en de Tuinstraat. Het pand sluit naadloos aan bij de bestaande Credietbank aan de Heuvel. Aan de zijkant vormt het de begrenzing van het toenmalige parkeerterrein Pieter Vreedeplein. Het gebouw heeft drie lagen en een plat dak. In de plint is de fietsenkelder is ondergebracht. De gevel aan de Tuinstraat is grotendeels van glas met geprefabriceerde puien en doorlopende verticale stalen kolommen. Op de overgang naar het bestaande gebouw en op de hoek van het Pieter Vreedeplein maakt Bedaux dichte delen van muschelkalksteen met hierin regelmatig geplaatste ramen. De dakopbouw heeft losse terugliggende volumes.
Deze materialen en gevelopbouw past hij in deze periode ook elders toe in (semi-)publieke gebouwen (GGD, Kantongerecht, Cobbenhagengebouw UVT). Deze zijn kenmerkend voor zijn modernistische stijl.
Het gebouw is in 2005 gesloopt ten behoeve van een ingrijpende reconstructie van het gebied.
Projectgegevens
Opdrachtgever
Algemeen Afdelings Ziekenfonds voor Tilburg en omstreken
Ontwerp
1965
Fotografie
Archief Bedaux