contactdown

Kapel Goirle

Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog beloofden parochianen van de Maria Boodschap-parochie een kapel voor Maria op te richten. Pas in 1952 werd dit realiteit. Een winnende tekening van Jan van Hoorn na een prijsvraag vormde de basis voor het ontwerp. Bedaux maakte er een bijzonder bouwwerk van. De voor een kapel hoge toren domineert de bomenrijke plek nabij het Mill- Hillcollege. De vierkante toren heeft aan de achterkant een halfronde lage absis en aan de voorzijde een portaal met een schuin dakschild op ronde betonnen kolommen, waarop een eikenhouten balkconstructie rust. De toren heeft aan de bovenkant rondboogvensters. Op de begane grond zitten nissen in de zijgevels. Vlakbij staat een ronde gemetselde waterput.
Een open hekwerk als toegangsdeur met o.a. engelmotieven is door Bedaux ontworpen evenals het bouwjaar op de achtergevel en de windvaan. De glas-in-loodramen en het ‘Maria-raam’ zijn van Jan Brock. Het oorspronkelijke Mariabeeld van Luc van Hoek en de oorspronkelijke glas-in-loodramen zijn verdwenen door vandalisme. In 2000 is de kapel gerenoveerd en wordt sindsdien door het St. Jorisgilde onderhouden.
Kunstenaar Reinoud van Vught heeft in 2010 bij de entree van de wijk De Boschkes twee bakstenen torens gemaakt, die als het kunstwerk ‘De echo van Bedaux’ naar deze kapel verwijzen.
Projectgegevens
Opdrachtgever
Onbekend
Ontwerp
1952
Fotografie
Archief Bedaux