contactdown

GGD Tilburg

Bedaux won de besloten prijsvraag voor het ontwerp van de GGD. Daarvoor waren o.a. ook Jos Schijvens (Tilburg) en Kees Elffers (Rotterdam) uitgenodigd. Omdat Bedaux vermoedde, dat de jury een voorkeur had voor de Rotterdamse architect, liet hij zijn inzending (onder motto) vanuit Rotterdam versturen. Of de jury voor hem of Rotterdam koos blijft onduidelijk. De GGD is overigens de enige opdracht, die Bedaux van de gemeente Tilburg kreeg. Door financieringsproblemen liep de uitvoering vertraging op. Het plan van 1962 werd in 1966 aangepast en vervolgens uitgevoerd.
In het ontwerp zijn de polikliniek voor eerste hulp en het hoofdgebouw verzelfstandigd. Het hoofdgebouw bestaat uit twee lange vleugels met één en twee lagen, gegroepeerd rond twee binnenhoven. Door de doorlopende glazen puien is het gebouw heel licht. De gangen met hier en daar verbredingen  fungeren als wachtruimte. Op de begane grond zijn de vertrekken met medische functies ondergebracht, op de eerste verdieping de administratieve functies. Aan de lange kant aan de Ringbaan-West heeft de glazen gevel in een strak ritme van wit geschilderde stalen kolommen. De rechterkant met de uitbouw van de polikliniek is bekleed met platen van muschelkalksteen. De achterzijde aan de Burg. Damsstraat heeft gevels van gele baksteen in één laag. De entree is met een luifel en een muurtje gemarkeerd. Het gebouw oogt nog altijd modern.
In de loop der tijd zijn er diverse verbouwingen (technische maatregelen, inrichting van kantoortuinen e.d.) en uitbreidingen verricht. De GGD is in 2020 verhuisd.
 
Gang rondom de binnentuin
Voorgevel GGD
Binnentuin GGD
Projectgegevens
Opdrachtgever
GGD
Ontwerp
1962
Fotografie
Foto 1, 3 & 4, Archief Bedaux - Foto 2, Reclamestudio Van den Berg