contactdown

Woonhuis van der Ven Goirle

De zwager van Bedaux vroeg om een huis van maximaal 500 mᶟ, alle vertrekken op de begane grond en geen slaapkamerraam aan de buitenkant (het perceel ligt tegen een bosrand). Ter beperking van het ruimteverlies aan gangen koos Bedaux voor een patio. De vertrekken zijn in een U-vorm gerangschikt. De woning is in de noordhoek van het perceel gesitueerd, pal tegen het bos, waardoor er een ruime zonnige tuin ontstond. Deze is door P.A.M. Buys ontworpen.
Door de langgerekte patio krijgt het huis volume. De ingang is teruggelegd, de schoorsteen naar buiten geschoven, wat mede door de verschillende raamvormen resulteert in een plastische gevel. De zuidoost-gevel heeft twee grote puien voor de woon- en studeerkamer. De patio vormt een buitenkamer. Later is in een deel hiervan een serre gebouwd om de hobby van de bewoner (drukker Brandonpers) te faciliteren.
De woning heeft een modernistische stijl. De bakstenen muren zijn witgeschilderd. Het platte dak heeft  een dunne losgesneden betonnen rand.
Later zijn aan de boszijde door de nieuwe eigenaar extra kamers toegevoegd. Ook de tuin heeft extra hagen gekregen.
 
Binnentuin woonhuis van der Ven
Projectgegevens
Opdrachtgever
F.J.H.M. Van der Velden
Ontwerp
1956
Fotografie
Archief Bedaux