contactdown

Woning Broeckhuysen Goirle

Deze fraai gelegen woning straalt grandeur uit. Het grote gazon, de grote bomen en de voorname gevel. Het witgeschilderde huis met een grijze plint heeft een gelede vorm door het naar voren geschoven dwarse deel.
De woning heeft twee lagen met een schilddak. De garage met zadeldak is met een tussenlid gekoppeld aan het woonhuis. Het brede front krijgt hierdoor extra allure.
De gevel heeft classicistische elementen zoals het fronton boven de ingang en de kopgevel aan de zijkant. Opvallend is het getoogde grote tralievenster boven de voordeur. Op de begane grond hebben de ramen luiken. De lantaarns en het siersmeedwerk geven een verfijning aan het rustige gevelbeeld. De achterzijde is romantischer. Hier valt het grote balkon met fraaie houten glasdeuren op terwijl de overige ramen van staal zijn. In de tuin staat een door Bedaux ontworpen voliƩre. De tuin is door Pieter Buys ontworpen.
De woning is later respectvol verbouwd. Openslaande deuren aan de tuinzijde, een tuinkamer in de garage en de toevoeging van een carport hebben de woonkwaliteit vergroot.
 
De oprit van woonhuis Broeckhuysen
De entree met trap aan de rechterkant
Zijgevel woonhuis Broeckhuysen
Projectgegevens
Opdrachtgever
Broekhuysen-Elias
Ontwerp
1951
Fotografie
Archief Bedaux