contactdown

Woonhuis/praktijk Berben Turnhout

Voor een groot perceel in een bosrijke omgeving nabij Turnhout krijgt Bedaux de opdracht voor een woonhuis, een praktijkruimte en een timmermanswoning. Hij geeft het geheel de allure van een landhuis door de gebouwen met verschillende functies en in verschillende stijlen en volumes met elkaar te verbinden en de gevels wit te schilderen. Het woonhuis met  twee lagen en een leien schilddak heeft classicistische en traditionele kenmerken. De statige voorgevel heeft twee risalieten, een met een fronton en een met een klokgevel. Aan de zijkanten lagere aanbouwen en met ook nog een toren. Dit alles rijkelijk versierd met hekwerken, luiken, een natuurstenen fries, pilasters, guirlandes, smeedijzeren tralievensters, lantarens en een windwijzer. De hele gereedschapskist werd gebruikt. De achtergevel is veel rustiger. Over de volle lengte een rij getoogde dubbele glazen deuren met luiken evenals bij de ramen op de verdieping. In de lange gang langs de achtergevel worden ’s winters de planten gestald. “s Zomers brengt deze verkoeling voor de woonvertrekken en keuken als alle deuren open staan. Het geheel heeft de allure van een Frans kasteel.
Dwars op de woning staat de praktijkruimte met een loggia met rondbogen en ronde zuilen naar de tuinzijde. Aan de voorkant naar het zijweggetje oogt dit bouwdeel als een combinatie van een woonhuis en een schuur. Een klokgevel als ingangstravee in het midden en twee getoogde dubbele garagedeuren. De gevel kent een veelvoud aan versieringen zoals een luifel boven de deur met smeedijzeren steunen, een lantaarn, stoeppalen, muurankers en een dakruiter.
Het timmermanshuis is weer romantisch traditioneel met twee barokke topgevels en een lange lage aanbouw. Een tuinmuur geeft privacy. Curieus is een achthoekig torentje.
Het hele ensemble is een uitbundige staalkaart van stijlen, vormen en versieringen. Het is een Bedaux ten voeten uit met zijn eclectische benadering van architectuurstijlen.
 
Voorgevel woonhuis Berben
De voordeur
Zij-ingang
Projectgegevens
Opdrachtgever
Dr. Berben
Ontwerp
1950
Fotografie
Archief Bedaux