contactdown

Gemeentehuis Hilvarenbeek

Bedaux kreeg de opdracht voor een nieuw raadhuis aan het Vrijthof van de toenmalige burgemeester Meuwese, een vooraanstaand lid van Brabantia Nostra. Het beschikbare kavel was smal. Het programma werd gesplitst in een representatief deel aan het Vrijthof en een administratief deel daarachter. Een binnenplaats met een arcade als verbinding verbindt beide gebouwen. Via een steeg zijn de binnenplaats, afgeschermd door een muur met poort en het administratieve deel rechtstreeks toegankelijk.
Het representatieve deel met raadzaal, trouwzaal en werkkamer van de burgemeester -voor alle drie heeft hij ook het meubilair ontworpen-  heeft een classicistische, traditionele stijl. Aan de voorzijde symmetrisch en plechtstatig met fronton, dakruiter en laag bordes voor de bescheiden ingang. Met de rustige baksteenarchitectuur voegt het pand zich goed in de Brabantse sfeer van het Vrijthof. Aan het binnenplein is de gevel vrijwel identiek. De toren voor het trappenhuis met de Kempische ui bovenop vormt hier een bijzondere toevoeging. Het administratieve deel aan de achterzijde is veel zakelijker van stijl. Van een menging van stijlen heeft Bedaux nooit een probleem gemaakt. Hij wist dat steeds in harmonie toe te passen.
Dit ontwerp leverde veel waardering op in de vakbladen. Bedaux kreeg er landelijke bekendheid mee.
Later zijn er achter en naast het gebouw aan de andere zijde van het straatje uitbreidingen gerealiseerd. Het gebouw verkeert in goede staat. In de hal staat een buste van Jos.Bedaux.
 
De voorgevel van het gemeentehuis
Zicht op de toren in de binnenplaats
De steeg naast het stadhuis
De vooringang vanuit binnen
Projectgegevens
Opdrachtgever
Gemeente Hilvarenbeek
Ontwerp
1947
Fotografie
Foto 1 & 2, Reclamestudio Van den Berg - Foto 3, 4 & 5, Archief Bedaux